A Mátyásföldi labdarúgás története
2015. május 10. írta: beksi90

A Mátyásföldi labdarúgás története

Mátyásföldön 2 labdarugó csapat van az MLTC ( Mátyásföldi Lawn Tennis club ) és az IKARUS. Kezdetben Mátyásföldön a gazdag lakosság lenézte a labdarúgást és inkább a teniszt és az úszást részesítették előnyben.

Az Ikarus

1949-ben megalakult az IKARUS Sport Egyesület. Mivel 1949-ben létrejött a XVI. kerület, ezért az 1949-50 es BLSZ 2( Budapest 2) bajnokságba neveztek be és meg is nyerték. Ekkor már egyre népszerűbb lett a labdarúgás és az 1950-es BLSZ 1 bajnokságban 3 XVI. kerületi csapat szerepelt, a XVI. Reszelőgyár, XVI Bástya  sashalomról és az Ikarus Mátyásföldről. Azt fontos megjegyezni, hogy ebben az időben komoly rivalizáció volt a kerületi csapatok és szurkolói között a futballban és a napi életben is. Az 1951-es idényben átszervezések miatt a BLSZ 2-be sorolták az Ikarust ahol a 10. lett. ( létezett Mátyásföldön egy Mátyásföldi Iljusin nevű csapat ami a légierők csapata volt ők a BLSZ 1ben szerepeltek ) Az Ikarus 1954-ig BLSZ 2-ben szerepelt majd felkerültek a BLSZ 1be. A csapat nagy része az Ikarus gyárban dolgozott. Ekkor már, hogy mennyire szerették  a  futballt az emberek az is mutatja, hogy a játékosokra felnéztek a dolgozók, sokszor munkaidőben jártak edzésekre és a gyárban se ők végezték a legnehezebb munkát… 1957-ben megnyerték a BLSZ 1-et és felkerültek az NBIII-ba. 1962-63-ban 5. lett a csapat az NBIII-ban. Ebben a csapatban játszott Albert Feri aki Albert Flórián bátyja volt, sajnos egy edzés után hazafele menet elütötte a hév és meghalt. Mészöly Bandi is ott játszott aki Mészöly Kálmán bátyja. Régen szokás volt, hogy összeállították a XVI. kerület válogatottját. 1963-ban az akkor NB1-es Tatabányával játszottak az Ikarus pályán ahol a Tatabánya nyert 4-1re. 1964-ben az Ikarus megnyerte az NBIII-at 8 pont előnnyel és felkerült az NBII-be. 1964-ben Mátyásföldön az akkori Baróti Lajos vezette válogatott felkészülési meccset játszott az Ikarus csapatával 5000 néző előtt ahol 2-1re nyert a válogatott. A következő idényben az NBII-ből kiesett a csapat. 1968-ban visszakerült az NBIIbe és ebben az időben komoly tervek voltak a csapatnál. 1972-ig szerepeltek azbNBIIben majd újra visszaestek az NBIII-ba. 1975-ben vissza az NBII-be majd kiestek és évekig NBIII-as volt a csapat. Rossz hatással volt a csapatra, hogy a játékosoknak már nem nézték el a gyárban, hogy munkaidőben edzésekre járnak és munka után kellett edzeni. Ebben az időben divat volt öregfiúk meccsre is járni és volt, hogy 5-600 ember volt kint az Ikarus pályán ahol az akkori öregfiúk csapat NBI-es gárdákkal játszott a kiemelt bajnokságban. A rendszerváltás után megszűnt az Ikarus gyár és a csapat kiesett az NBIII-ból is és a 90-es években stabil BLSZ1-es csapat volt. 2000-ben kiestek a BLSZ2be majd visszajutottak a BLSZ1be. 2009-ben felújították a Bátony utcai sporttelepet és új lelátórész is épült. Érdekesség, hogy Csiki Norbert az MTK jelenlegi játékosa az Ikarusban kezdte a pályafutását.

Kuzman József

Az 50-es években játszott az Ikarusban ifijében Kuzman József aki  innen került be az ifjúsági válogatottba amiben 1956-ban Európa bajnok lett. Elkerült a Wiener SC-be ahol 1958-ban osztrák bajnok lett. 1958-tól 1964-ig Spanyolországban játszott a Betis színeiben majd 2 évig az Espanyolban. Majdnem 200 meccset játszott a Spanyol bajnokságban többek között Alfredó Di Stefano ellen is. 1966-67ben és 1968-69-ben Törökországban játszott a Besiktasban. Később hazatért és  az Ikarus öregfiúkban játszott.

Az Ikarus Ultrái

Az Ikarus futball csapata arról is híres, hogy 1993 óta a lelátón minden meccsen ott van pár srác aki a hangulatot csinálja. Ők az Ikarus ultras. Ritka, hogy egy alacsonyabb osztályban szereplő csapatnak több mint 20 éves ultracsoportja legyen. ( NB1-es csapatoknak is inkább a 90-es évek közepén alakultak a szurkolói csoportjaik )

A Bátony utcai sporttelep

 

Az MLTC

Az MLTC-t 1921-ben alapították, a kezdetekben főleg tenisz és ping pong szakosztály működött. Labdarúgás az 1940-es évekig szinte nem is létezett. 1939-ben alakult meg a Mátyásföldi MOVE Sport Egyesület( MLTC mellett ) és 2 évvel később be is neveztek a megyei másodosztályba. 1941-ben volt az első meccs a Rákosligeti MOVE ellen ahol a Mátyásföldiek 3-1re nyertek. 1942-ben megnyerték a bajnokságot és feljutottak a megyei 1. osztályba. 1945 után betiltotta a politika a klubot.  A sport élet visszaesett még a tenisz is egészen 1992-ig amikor is a Jókai Úti volt pártházban megalakult újra az MLTC. Elsődlegesen a teniszt akarták feltámasztani de a futballcsapat is benevezett az 1993-as BLSZIII bajnokságba ahonnan feljutottak így a következő évet a BLSZ II-ben kezdték. Ekkor sok probléma volt a csapat körül ezért előfordult olyan is, hogy ki se tudtak állni meccsekre, mert nem volt meg a 11 ember. 1997-98ban 3. helyen végeztek a BLSZIII-ban és feljutottak a BLSZII-be. 1999-2000-ben sikerült nagy fölénnyel nyerni a bajnokságot és felkerültek a BLSZI-be. 2000-2001ben nagy csatában harcoltak a BTC-vel  a bajnoki címért és pont egymással játszott a 2 csapat az MLTC pályán ahol ugyan a BTC nyert de a második helyezett csapat vagyis az MLTC is felkerült az NBIII-ba. A vezetőség nem vállalta az NBIII-as indulást így maradt a csapat a BLSZ 1ben. 2007-ben felújították az MLTC pályát és a megnyitón  az NB1-es újpest játszott az MLTC-vel.

Az MLTC pálya a Bökényföldi úton az Erzsébet ligetben:

források: Varga Ferenc: A XVI. kerület sporttörténete

                                       ultrasikarus.gportal.hu

                                                    További képek a kerületről: http://anno16.webnode.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://16kerhelytortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr877447406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása